ÚJDONSÁG: KÖNYV

GPS technika
csúcsra járatva

Megjelent!
Kattints a képre a megrendeléshez!

Blog

Percek alatt lehetett volna tudni, hogy lezuhant az Apollo Fox Dunaújvárosnál

Percek alatt lehetett volna tudni, hogy lezuhant az Apollo Fox Dunaújvárosnál

Néhány perccel a tragédia megtörténte után tudni lehetett volna, hogy balesetet szenvedett szerdán este az az ultra light repülőgép, amely Dunaújváros mellett zuhant le. 

A repülés világában jártasak bizonyára ismerik a Flightradar24 nevű weboldalt illetve okostelefonos alkalmazást, amelyen valós időben követhetjük a levegőben lévő repülőgépeket. A hívójel, lajstrom és fénykép mellett olyan adatok is rendelkezésre állnak, mint a repülési magasság, sebesség, útirány stb. Ezek az adatok úgynevezett S-módú transzponderből származnak és ezek kerülnek továbbításra a webszerver felé, majd megjelenítésre a térképen.
 
A kisgépeken ilyen típusú berendezés nem található, azonban mégis lehetőség van, hogy az ismert Flightradarhoz hasonló rendszert privát módon üzemeltessünk.
Repülésbiztonság szempontjából legfontosabb két paraméter a magasság és a sebesség. Ezt a két adatot egy mai GPS vevő tökéletesen meg tudja határozni, ráadásul néhány méter pontosságú pozíció adat is rendelkezésre áll. 
 
Egy mai modernebb okostelefonban megtalálható a GPS vevő, egy ingyenesen letölthető alkalmazással pedig könnyedén megosztható az ismerősökkel és családtagokkal az aktuális pozíció, magasság, sebesség, útirány. 
Ezek ismerete bőven elegendő ahhoz, hogy fel lehessen ismerni a tragédiát: a sebesség nulla, a magasság pedig a talajszintnek megfelelő tengerszint feletti magasság, a pozíció pedig egy szántóföld közepe. 
 
A program beállítástól függően akár 5-10 másodpercenként is képes pozíciót küldeni, ezek az adatok pedig néhány hétig a szerveren eltárolódnak. Ennek megfelelően 5-10 másodperces pontossággal vissza lehet nézni, hogy mikor milyen magasan és milyen föld feletti sebességgel haladt a repülőgép. Az üzemeltetéséhez mindössze annyi szükséges, hogy felszállás előtt a pilóta elindítja a programot és beteszi a telefont a zsebébe. Az okostelefonok többségének nem okoz gondot, hogy a pilótafülkében és zseben belül van elhelyezve. A GPS vevő képes arra, hogy kellő számú műholdat lásson a pontos működéshez.
 
A www.pilotaszemmel.hu honlapon a fent említett élő nyomkövető rendszer működik, amely elsődlegesen szórakoztató célt szolgál. Ugyanakkor egy vészhelyzet esetén azonnal láthatóvá válik, ha valami nincs rendben.
 

(kattints a nagyításhoz)
A kép egy 2 órás vitorlázórepülés nyomvonalát mutatja. A címkében jól látszik minden fontos repülési adat 
 
Természetesen nem kell mindenkinek a nagyközönség elé tárni ezeket az adatokat, bőven elég, ha a családtagok, közeli barátok tudnak erről és egy-egy gyanús eltűnés esetén rá tudnak nézni a térképre, hogy minden rendben van-e.

Kosár

Facebook

Minősítés

Pick Pack Pont leírás

Céginfomációk