ÚJDONSÁG: KÖNYV

GPS technika
csúcsra járatva

Megjelent!
Kattints a képre a megrendeléshez!

Blog

Lehet-e jobb időt futni a pole-nál?

Lehet-e jobb időt futni a pole-nál?

Azokban a versenysportokban, ahol időmérő futamot rendeznek, mindenki arra törekszik, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. A mezőnyben végül egyetlen idő fog számítani, ami az első helyet jelentő pole pozíciós idő.

 

Ehhez képest tudjuk hasonlítani a saját eredményünket, melyből következtethetünk a teljesítményünkre.

 

Az első helyet elérő versenyző természetesen elégedett, örömökkel teli, azonban lett volna-e lehetősége arra, hogy jobb időt érjen el?

 

Ennek jártam utána a múlt hétvégén. Az MNASZ-HCK (www.amatorgokart.hu) 4. versenyét a Hangár utcai gokartpályán (http://goo.gl/maps/Iz5fV) rendezték meg.

 

A III. kategória időmérő győztesének, Molnár Tibornak az időmérőn futott eredményét elemezgettem egy kicsit mélyebben, GPS alapú telemetriát használva.

 

Hogy mennyire lehet hinni az alábbi eredményeknek, azt jól mutatja az, hogy mindössze 0,027 sec eltérés volt a pályán lévő időmérő rendszer és a GPS által mért idő között. A gyártó egyébként 0,050 sec pontossági eltérést ad meg, jelen esetben bőven ezen az intervallumon belül maradt a köridő.

 

Ahhoz, hogy megtudjam mit lehetett volna még kihozni az 5 körös időmérőből, a pályát 5 szektorra osztottam, ahogy az a képen is megfigyelhető.

 

A következő táblázatokat összehasonlítva érezhető, hogy mennyi plusz infóval nyújt többet egy profi GPS időmérő és telemetria rendszer.


A pálya telepített időmérő rendszere fejenként mindössze egy köridőt ad eredményül:

http://www.amatorgokart.hu/hck/eredmenyek/2013/2013.04idomero-hck.htm

 

Ezzel szemben a GPS köridőmérő és elemző program segítségével a következő táblázatot kapjuk:

 

Ha a teoretikus legjobb időt megnézzük, akkor azt kapjuk, hogy a 29,958 sec helyett lehetett volna 29,426 másodperces időt is futni. Ez 0,532 sec különbség, ami tetemesnek mondható a bérgokartozásban. Mivel a pálya nagyon trükkös és egyes kanyarokban a gokart elpattog, ezért nehéz lenne ezt ténylegesen is megfutni. Azonban 1-2 tized másodperc még simán lefaragható a köridőből. 

 

Ha a versenyző időt szán arra, hogy a szabadedzések során nyújtott teljesítményét ily módon elemezze, akkor a következő edzésen már fogja tudni, hogy melyek azok a pályszakaszok, amelyekre kiemelt figyelmet kell fordítania. Ezzel a módszerrel pedig sokkal gyorsabb fejlődés érhető el, mintha csak a saját érzéseinkre hagyatkoznánk.

 

A még szemléletesebb összehasonlítás érdekében a program az alábbi funkciót is nyújtja. Jelen esetben kettő, egyébként max. 3 kört tudunk összehasonlítani az alábbi módon:

 

Tetszik? Próbáld ki Te is ingyen*! Keress meg a 06/70-352-3284 számon, hogy a következő futamon már Te is tudd, hogyan lehetsz gyorsabb és eredményesebb versenyző!

 

*A GPSArena személyes jelenlétével, előzetes időpont és helyszín egyeztetést követően!

Kosár

Facebook

Minősítés

Pick Pack Pont leírás

Céginfomációk