ÚJDONSÁG: KÖNYV

GPS technika
csúcsra járatva

Megjelent!
Kattints a képre a megrendeléshez!

Blog

Fékutak havas körülmények között

Fékutak havas körülmények között

A tegnap frissen lehullott néhány centiméteres havat kihasználva egy olyan mérést végeztünk, amely bizonyára sokak számára tanulságos lehet. Egy 50%-os futófelülettel rendelkező prémiumkategóriás téli abronccsal fékeztünk 50 km/h sebességről. A cél az volt, hogy kiderítsük, mennyi idő illetve fékút szükséges a megálláshoz, továbbá a fékezés során fellépő lassulások átlagát is kiszámoltuk. 

A nagyjából 2-3 centiméteres friss hóval borított aszfalt néhol jeges volt, így meglehetősen eltérő eredmények adódtak. Megjegyezem, hogy ránézésre nem lehetett megmondani, hogy jobban vagy kevésbé jeges útfelületen fogunk fékezni. Télen, havas időben különösen gyorsan változnak az útviszonyok, így a legnagyobb fékutat és megállási időt, valamint a legkisebb lassulást célszerű fejben tartani és ez alapján közlekedni. 

Az alábbi táblázat mutatja az 50 km/h-ról való fékezések eredményeit: 

# Fékút (m) Megállás ideje (sec) Lassulás átlaga (G)
1 52,25 8,7 0,16
2 38,40 5,6 0,25
3 42,35 6,0 0,23
4 52,61 9,0 0,16
5 42,20 6,1 0,24

 

Jól látható, hogy ugyanazon a kb. 400 méteres útszakaszon, de különböző irányban és helyeken fékezve milyen különbségek jelentkeztek mind fékútban és időben. 

Átlagban a fenti értékek 45,56 méterre, 7,08 másodpercre és 0,21G értékekre adódtak. 

Viszonyításképpen nyáron nyári abroncsokkal 50 km/h-ról 10 méteren belül, 1,4 sec alatt tudott megállni ugyanez a jármű. A lassulás nyári útviszonyok között 1G környékén mozog. Az 5-6-szoros eltérés elgondolkodtató!

Hasonló mérést bárki könnyedén elvégezhet a saját járművén is, ha rendelkezik a RaceChrono program futtatásához szükséges eszközök valamelyikével (Symbian/Windows Mobile 5/6 mobiltelefon vagy egy Windows op. rendszerrel ellátott laptop).

A fenti eszközön kívül a mérés pontosságát a QStarz nagy pontosságú 10 Hz-es GPS vevője, a BT-Q818XT típus szolgáltatta, amelyet még számos dologra (köridőmérés, gyorsulásmérés, teljesítménymérés stb...) használhatunk.

 

Kosár

Facebook

Minősítés

Pick Pack Pont leírás

Céginfomációk